به گزارش گروه خواندنی های مشرق به نقل از ايسنا، اين طرح علمي اخير كه توسط فيزيكدانان پيشنهاد شده قرار است ردپاهاي برخورددهنده بزرگ هادروني را دنبال كند.
دانشمندان بر اين ادعا هستند كه اين ليزر كه از قابليت توليد پرتو نوري با قدرتي معادل نيرويي كه از خورشيد به زمين ميرسد بر روي نقطهاي كوچكتر از سر سوزن برخوردار است، ميتواند به محققان در شكافتن خلا فضا كمك كند. برخلاف تصور عمومي، خلاء، عاري از ماده نيست بلكه از ذرات ريز مرموزي آكنده است كه با چنان سرعتي در هستي دخول و خروج ميكنند كه نميتوان وجود آنها را اثبات كرد.
تاسيسات ميدان فوق بالاي ساختار نور شديد به توليد يك ليزر بسيار شديد خواهد پرداخت كه به گفته دانشمندان ميتواند براي اولين بار اين ذرات را با پارهكردن بافت خلا نشان بدهد. آنها همچنين بر اين باورند كه اين ليزر ميتواند امكان وجود بعدهاي ديگر را نيز اثبات كند.
به گفته پرفسور جان كالير، دانشمند ارشد اين پروژه و رئيس تاسيسات ليزر مركزي در آزمايشگاه روترفورد اپلتون، اين ليزر از قدرتي 200 برابر بيشتر از قويترين ليزرهاي حاضر برخوردار خواهد بود.
كالير اظهار كرد: با اين درجه شدت ما ميتوانيم در قلمرو كاوشنشده كه به عنوان يك بخش ناشناخته فيزيك باقي مانده، وارد شويم.
اين ليزر قرار است تا اواخر دهه جاري تكميل شده و هزينه احتمالي آن حدود يك ميليارد پوند برآورد شده است. اگرچه تا سال آينده محلي براي قرار گرفتن اين تاسيسات تعيين نخواهد شد، انگليس در ميان چندين كشور اروپايي قرار دارد كه در فهرست ميزباني اين ليزر هستند.
کميسيون اروپا امسال برنامه ساخت سه ليزر ديگر را به عنوان بخشي از پروژه تاسيسات ميدان فوق بالاي ساختار نور شديد تاييد كرده كه قرار است پيشساختهايي از ليزر ميدان فوق بالا باشند.
اين ليزرها كه قرار است در كشورهاي چك، لهستان و روماني قرار بگيرند، هر كدام از هزينهاي در حدود 200 ميليون پوند برخوردار بوده و قرار است تا سال 2015 اجرايي شوند.
ليزر ميدان فوق بالا از 10 پرتو ساخته شده كه هر كدام از قدرت دو برابر بيشتر از ليزرهاي پيشساخت برخوردارند و اجازه توليد قدرتي برابر با 200 پتاوات را ميدهد. اين قدرت بيش از 100 هزار بار بيشتر از توليد برق ترکيبي جهان در كمتر از يك تريليونيم ثانيه است.
ميزان عظيمي از انرژي مورد نياز براي توليد چنين پرتوي در طول زمان ذخيره شده كه در زمان اجرا به توليد پرتوهاي ليزري بزرگ با عرض چند متري پرداخته كه با هم تركيب شده و بر روي يك نقطه متمركز ميشوند.
در نقطه كانوني، شدت نور منجر به توليد شرايطي ميشود كه بسيار شديد بوده و حتي در مركز خورشيد نيز وجود ندارند.
اين شدت ميتواند ذرات مرموز ماده و ضد ماده تشكيل دهنده خلا را شكافته و به دانشمندان در شناسايي بارهاي ريز الكتريكي توليد شده توسط اين ذرات كمك خواهد كرد.
اين ذرات كه به «ذرات ارواح» موسوم هستند، معمولا پس از شكلگيري توسط يكديگر نابود ميشوند، اما فيزيكدانان بر اين باورند كه با استفاده از اين ليزر براي جدا كردن آنها از يكديگر ميتوانند آنها را شناسايي كنند.
اين كار ميتواند به توضيح اسراري مانند چرايي برخورداري جهان از ميزان بيشتر ماده به نسبت آنچه تاكنون كشف شده و همچنين چيستي ماده تاريك بپردازد.
شوراي تاسيسات علوم و فناوري انگليس كه به تامين بودجه براي حضور اين كشور در تاسيسات اصلي علمي از جمله برخورددهنده بزرگ هادروني در ژنو پرداخته، پروژه ليزر را به عنوان يك حوزه اساسي براي مشاركت خوانده است.
دانشمندان مركز فناوري و برنامههاي كاربردي پيشرفته در آزمايشگاههاي روترفورد اپلتون در آكسفوردشاير در حال حاضر فناوري اوليه براي توليد اين ليزرهاي قوي را در دست ساخت دارند. اين مركز يكي از نامزدهاي اصلي براي ميزباني ليزر ميدان فوق بالا محسوب شده اما در برابر آن رقبايي از روسيه، فرانسه، لهستان، روماني و جمهوري چك قرار دارند.
دانشمندان همچنين اميدوارند بتوانند از اين ليزر علاوه بر بررسي حوزههاي كشفنشده فضا براي درمانهاي مبتني بر ليزر در بيماريهايي مانند سرطان استفاده كنند.